Trutnov je srdeční záležitost, říká vinař Tomáš Valuch
23. května 2025
„Je to příjemná akce, malá a nemasová. S organizátory jsme za ty roky navázali přátelství, jsou to už kamarádi. Když dorazíme večer před slavnostmi a jdeme na pivo, potkáváme po městě lidi, kteří nás poznávají, zdraví a mávají na nás. Skoro jako rodinné setkání,“ vypravuje Tomáš Valuch, že Trutnov je pro něj srdeční záležitost. Podobných akcí během roku příliš nemají. „Je těžké trefit termín, kdy je čas někam vyjet. Většina těchto akcí se totiž koná už v sezóně, kdy máme akce na našem vinařském dvoře. Takže takových výjezdů máme třeba pět za sezónu a Trutnov je určitě nejosobnější,“ tvrdí.
Vinařství Fuzgrunty založil Tomášův otec v roce 2011. „Nemám rád označení ‚malé rodinné vinařství‘, protože když jsme tady měli otevřené sklepy, sedmnáct medailónků začínalo větou ‚Jsme malé rodinné vinařství‘, ale vlastně to tak skutečně je,“ směje se Tomáš. Jeho otec Aleš začínal až okolo třicítky. Původně byl zaměstnancem ve vinařské firmě, kde se jednoho dne dozvěděl, že se z obchoďáka stává sklepmistrem. Všechno se učil od píky.
Vinice nemají vlastní, hrozny nakupují. „Víc než polovina je ale přímo z Bulhar – buď od družstva, nebo od drobných pěstitelů. Třeba jeden pán má na zahradě čtyři řádky révy a od něj bereme směs na červené, od dalšího Veltlín. Zbytek bereme z Horních Věstonic a Sedlce. Jsou to pořád ti samí lidé, s nimiž se domlouváme dopředu. Nejde o žádný výkup ‚co vám vyrostlo‘, máme nad tím kontrolu,“ vypravuje Tomáš Valuch.
O výrobu vína se stará už převážně sám, táta nad tím drží spíš odborný dohled. „Dvakrát do roka mě přijde zkontrolovat, jestli tam nemám nepořádek,“ usmívá se Tomáš. Největší výzvou je podle něj to, že každý ročník je jiný. „Každý rok se to učím znovu, každý rok je totiž specifický. Jeden rok řešíš vysoké kyseliny, další rok jich je málo. Pak je zase příliš cukru nebo ti prší do vinobraní a je problém s hnilobou. A jindy dozraje všechno najednou a nestíháš,“ konstatuje. Roční výroba vína čítá v průměru 22 tisíc lahví. „Snažíme se vše dělat přirozeně, na nic si nehrajeme. Pořád jsme malé vinařství, ale už nás to i živí celou rodinu,“ vypravuje Tomáš. Nejlepší hláška, která podle něj vystihuje jejich filozofii výroby vína, je: „Moc se do toho vína neser, ono se udělá samo.“ A proč vlastně vinaři z Bulhar víno vyrábějí? „Protože máme rádi písničky a víno je nejrychlejší cesta k tomu, jak si zazpívat,“ rozesměje se Tomáš Valuch.
A jaké víno od Fuzgruntů ochutnáme letos v Trutnově? „Přivezu klasiku. Lehká svěží vína, ale také něco ze sudu. Poslední roky hodně experimentujeme s bílými víny ze sudu, nebo alespoň částečně ze sudu. Bude to takový kompletní průřez, aby si každý přišel na své,“ prozrazuje pětatřicetiletý vinař, který stále čeká na to, až se z Trutnova bude jednou vracet s titulem Dračí víno, což je ocenění udělované na slavnostech za nejlepší vzorek. „Letos si ale pro něj jedu,“ uzavírá s úsměvem.
Michal Bogáň
michal@trutnovinky.cz
Foto: Miloš Šálek