Středa

22. ledna 2025

Nyní

-4.4ºC

Zítra

3.4ºC

Svátek má

Slavomír

Kuchařská show s listovacím ratatouille a Terezou z publika

3. dubna 2022

Kuchařská show s listovacím ratatouille a Terezou z publika 42 snímků
Víte, co spojuje portugalského a českého důchodce? Oba se za měsíční důchod podívají do Prahy. Tímto vtípkem na začátku večera herec Lukáš Hejlík rozesmál diváky v kinosálu ZŠ Mládežnická, kteří přišli bavit na březnové Listování. V mezinárodním duchu se pak odvíjelo celé představení věnované evropské kuchyni a jídlu podle knihy Markéty Hejkalové U nás v Evropě. A na Mládežce se opravdu i vařilo...

Ale jestli si myslíte, že s vařečkou u plotny se objevil sám autor slavné gastromapy nebo snad jeho jevištní parťák Alan Novotný, který za večer předvedl proměnu v devět různojazyčně mluvících otců, tak to se pletete. Kuchařskou hvězdou večera byla totiž Trutnovačka Tereza, kterou si Lukáš Hejlík vytáhl z publika. Na dotaz, kdo se díval na MasterChefa, se přihlásila společně se svojí kamarádkou a zástěru si oblékla, protože vyhrála ve střižbě.

Další Listování v Trutnově

  • 10. 5. Odvrácená strana matky – Monika Valentová a Martin Veselovský
  • 19. 5. A jak se vám líbím teď? – účinkují Petra Bučková a Pavla Dostálová
  • 20. 6. Máma není služka, máma je dáma – Marek Herman

připravuje se
Radka Denemarková, Kateřina Tučková… a další listovací večery z dílny LiStOvÁnÍ

„Tohle jsem rozhodně nečekala. Myslela jsem si, že si budu celý večer hezky sedět v publiku a popíjet vínko, ale bylo to příjemné. Lukáš byl skvělý společník,“ líčila blondýnka, kterou herci zapojili do hry a postavili ji k vařiči. „Tereza byla fantastická, spontánní, reagovala naprosto luxusně, jako kdyby patřila odjakživa na jeviště,“ komentoval její cooking show Alan Novotný. Host se prý někdy snaží přehrávat, ale trutnovská kuchařka se držela v mantinelech.

Listovací menu se servírovalo tak, že herci divákům představili vždycky jednu evropskou rodinu a na konci scénky vybrali jednu surovinu, kterou Tereza vyndala z košíku a dala ji na pánev. Lilek, cibule, rajčata, ale i brusinky… „Trošku nám kouřil vařič, takže jsem byla ráda, že jsme tady nevzpláli,“ smála se a v pánvi vytvářela cosi jako lečo.

 

„Ingredience máme pořád stejné, protože samozřejmě nemůžeme vozit celou ledničku. Na víc jsme v košíku měli ještě brynzu, občas totiž do představení zamícháme i Slováka,“ popisoval s úsměvem Alan Novotný. „Je to trošku takové ratatouille. Když si to Lukáš zkoušel doma, bylo to dobré,“ prozradil k receptu.

To potvrdila i Tereza, která postupně ochutnávala. „Paradoxně i ty brusinky tomu daly takovou hezkou nakyslou příchuť,“ uvedla žena, která prý strašně nerada vaří sama pro sebe, ale velmi ráda vaří pro lidi okolo sebe.

Ale pak musela z košíku vytáhnout poslední surovinu – kari. A jídlo rázem dostalo úplně jiný šmak. I přesto talířek putoval publikem a pár lidí ochutnalo. „Myslím, že v dnešní době je super, když se lidi zasmějí a chvíli myslí i na něco jiného,“ řekl Alan Novotný na závěr povedené listovací kuchařské show.

Michal Bogáň
michal@trutnovinky.cz
Foto: Jan Bartoš